Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 12 czerwca 2016

Czekoladowiec z kremem i truskawkami




Sezon na truskawki w pełni. Uwielbiam te owoce!!!!!!! Zrobiłam proste ciasto czekoladowe nasączane ,,,,galaretką,pokryte kremem budyniowym i truskawkami. Niecodzienny ,,poncz,,do ciasta sprawia, że jest nie tylko wilgotne lecz wręcz eksploduje smakiem.

    CIASTO
  • 4 jajka rozmiar L
  • 3\4 szklanki miałkiego cukru
  • 3\4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w szklance wrzątku do nasączenia ciasta
    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę,gdy osiągnie pożądaną konsystencję dodajemy porcjami cukier. Ubijamy, aż ten się rozpuści. Teraz możemy dodać żółtka i ubić wszystko razem na puszystą masę jajeczną. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do jajek i za pomocą łopatki lub trzepaczki łączymy z masą.Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki ( 30x20). Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.Odstawiamy do wystudzenia.
       
    KREM
  • 3\4 litra mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  •  kostka masła
  • 4 łyżki cukru
  Większą część mleka zagotowujemy z cukrem. W mniejszej części rozrabiamy budynie które wlewamy na wrzące mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do wystudzenia przykrywając go folią spożywczą by uniknąć pojawienia się na powierzchni nieapetycznego kożucha. Masło ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce wystudzonego budyniu.

 WIERZCH CIASTA
  • truskawki pokrojone na połówki
  • galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 1\2 szklanki wrzątku
     Blaszkę w której piekliśmy ciasto wykładamy folią spożywczą. Wkładamy do niej ciasto które obficie polewamy tężejącą galaretką. Na ciasto wykładamy krem , równomiernie go rozsmarowujemy.. Na kremie dość ściśle układamy połówki truskawek które zalewamy drugą tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.




Prześlij komentarz