Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 11 maja 2016

,,Sernik,, ze śmietany


    
   Ciasto do złudzenia przypomina sernik. Nie tylko wyglądem lecz również smakiem.Jest bardzo puszyste i zjada się je z niespotykanym,,,,,brakiem umiaru. 

    CIASTO
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3\4 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • kostka masła lub Palmy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
   Składniki łączymy ze sobą szybko je siekając nożem.Zagniatamy ciasto.Chłodzimy przez godzinę w lodówce.

    MASA ZE ŚMIETANY
  • 4 duże śmietany 18% ( po 40 dag )
  • 4 jajka podzielone na żółtka i białka
  • szklanka cukru
  • 1\3 kostki roztopionego masła
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 1\2 szklanki wiórków kokosowych
  • garść namoczonych rodzynek ( w rumie lub wrzątku )
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • esencja cytrynowa lub otarta skórka ze sparzonej cytryny
     Żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj śmietanę,roztopione masło i budynie wymieszane z proszkiem do pieczenia.Szybko utrzyj mikserem.Teraz ubij na sztywno pianę i wraz z wiórkami,rodzynkami i skórką domieszaj do masy za pomocą łopatki lub rózgi. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.Ciasto podziel na dwie części.Jedną rozwałkuj i wyłóż dno blaszki. Wylej masę śmietanową. Na wierzchu rozłóż kratkę z drugiej części ciasta. Piecz godzinę w 180 stopniach.

    MOJE RADY
  1. Przepis na ciasto jest uniwersalny i zawsze używam go jako spód do wypieków lub drobnych ciasteczek
  2. Do ciasta można dołożyć kakao by uzyskać ciemny spód ,wystarczą dwie łyżki. Wtedy z podanej proporcji mąki należy odłożyć dwie jej łyżki. 
  3. Ważne by śmietana była bardzo gęsta, można ją zastąpić jogurtem typu greckiego
  4. Jeśli nie masz akurat budyniu dodaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej.
 
Prześlij komentarz