Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 5 maja 2016

Prowansalskie kotlety mielone i pieczarki w kwaśniej śmietanie


   Niby kotlet, niby mielony, niby nic,,,,a jednak. Za sprawą kilku składników moja rodzina pokochała mielonego. Jeśli podacie go z surówką z marchewki i jabłka ,pysznymi tłuczonymi ziemniakami i pieczarkami duszonymi w kwaśnej śmietanie to podczas obiadu usłyszycie tylko,,,mmmm mniam,,,od razu zróbcie więcej
  • 80 dag zmielonej łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • 8 - 10  posiekanych suszonych pomidorów z oliwy
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz 
  • 2 jajka
  • kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
  • masło klarowane
  • tarta bułka - najlepiej domowa
     Mięso przełóż do miski , wbij jajka,dodaj posiekany czosnek, bułkę i przyprawy.Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę przesmaż na maśle. Wystudzoną wraz z pomidorami dodaj do mięsa. Wyrób masę , aż będzie kleista. Wilgotnymi dłońmi formuj kotlety, każdy obtocz w tartej bułce i usmaż na rumiano na klarowanym masełku.

      PIECZARKI
  • 40 dag pieczarek obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • 1\2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki )
  • małe opakowanie kwaśnej, gęstej śmietany
  • masło
    Rozgrzej masełko,wrzuć posiekaną w kostkę cebulę i chwilkę przesmaż. Dodaj ćwiartki pieczarek sól oraz pieprz . Duś do chwili gdy z pieczarek odparuje woda i zaczną się smażyć razem z cebulką. Wtedy dolej bulion i gotuj przez 5 minut. Dodaj śmietanę.Całość duś aż sosik zgęstnieje.




     MOJE RADY
  1. Do kotletów użyj mięsa dobrej jakości ,jednak z przerostem tłuszczu. Z chudego mięsa wyjdą bardzo suche kotlety.
  2. Jeśli masa wyszłaby zbyt rzadka,dodaj garść bułki tartej lub pomiń jedno jajko
  3. Do smażenia najlepsze będzie klarowane masło lecz może być też olej rzepakowy lub nawet smalec.
      
 
Prześlij komentarz