Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 maja 2016

Puszysty placek z malinami - przepis Mistrza Cukierników




   Nowość w mojej kuchni, która na stałe zagości na naszym stole. Przepis Pawła Małeckiego cukiernika Lidla.Oryginał brzmi ,,Puszysty placek borówkowy,,zrobiłam jednak swoją wersję z bardzo prostej przyczyny,naszych borówek jeszcze nie ma, a w szufladzie zamrażarki miałam jeszcze zapasy rodzimych malinek. Wybór okazał się ogromnie udany. Kwaskowe malinki słodkawa pianka i kruchuteńkie ciasto ,,mmmniam.

  CIASTO
  • 30 dag mąki pszennej
  • kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
     Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem,dodajemy cukier ,kakao,sól,masło pokrojone na kawałki. Ciasto zagniatamy stopniowo dodając żółtka. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo ( tak radzi Paweł ). Dzielimy je na dwie części. Obie owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2 godziny.
   Blaszkę 30x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zamarznięte ciasto ścieramy na tarce na grubych oczkach i równomiernie wysypujemy na dno blaszki.Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Podpieczony spód studzimy

    LEKKA PIANKA WANILIOWA
  • 6 białek
  • 18 dag cukru
  • 100 gram rozpuszczonego masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • opakowanie cukru waniliowego
  • sok z 1\2 limonki
    Białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy.Pod sam koniec ubijania dodajemy sok z limonki.Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy drugą połowę cukru,budyń i cukier waniliowy. Gdy składniki się połączą odstawiamy mikser,wlewamy roztopione masło i mieszamy wszystko za pomocą trzepaczki.
Tak przygotowaną piankę wylewamy na podpieczony wcześniej spód. na wierzch masy wysypujemy maliny ( ZAMROŻONE ). Na malinki ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Po upieczeniu dekorujemy cukrem pudrem.




Prześlij komentarz