Po pierwsze,,,,pyszne i niesamowicie proste do zrobienia. By zrobić spód ciasta nawet nie musicie używać miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Korzystajcie z uroków jesieni czyli,,,,wysypu śliwek. Dopóki są, koniecznie zróbcie to ciasto.
CIASTO MUFFINKOWE
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3\4 szklanki cukru
- szklanka mleka
- szklanka oleju
- 2 jajka
- łyżeczka sody
- 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki przecieru dyniowego lub dżemu o dowolnym smaku
MASA ŚLIWKOWA
- kilogram wypestkowanych śliwek
- 1\2 litra wody
- 2 opakowania galaretki wiśniowej
PIANKA MALINOWA
- 200 ml zimnego mleka
- opakowanie Śnieżki
- szklanka wrzątku
- opakowanie galaretki malinowej
Składamy ciasto. Do blaszki wkładamy ciasto , na nie wylewamy zaczynający się ścinać mus. Gdy mus zastygnie szykujemy piankę. Śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka , gdy zacznie być sztywna wlewamy tężejącą galaretkę. Szybko wylewamy na mus śliwkowy. Ciasto chłodzimy przynajmniej godzinkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz