Ciasteczka kokosowe z budyniem
Żadna niedziela, a nawet żaden dzień nie może obyć się bez czegoś słodkiego. Natknęłam się na taki oto bardzo prosty przepis na ciastka kokosowe. Pachną niesamowicie,w smaku delikatne,waniliowo - kokosowe. Proponuję zrobić od razu podwójną porcję.
- 25 dag mąki pszennej
- 3 torebki budyniu waniliowego
- 16 dag wiórków kokosowych
- 16 dag cukru
- 3 żółtka
- kostka zimnego masła
- odrobina ekstraktu waniliowego ( do kupienia w sklepach internetowych )
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i budynie w proszku przesiewamy do miski. Dosypujemy cukier,dodajemy żółtka i zimne masło bardzo drobno pokrojone lub po prostu starte na tarce jarzynowej. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części. Z każdej formujemy wałek i tniemy go tak jak kopytka na kawałki. Z każdego kawałeczka formujemy kulkę którą spłaszczamy dłońmi. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy placuszek dociskamy widelcem. Pieczemy obie blaszki na raz włączając termoobieg i ustawiamy temperaturę 160 stopni. Ciastka pieką się szybko , około 10 minut. Z podanej proporcji wychodzi około 55 ciasteczek. Nie wymagają dekoracji,są piękne same w sobie. CZEKOLADOWCY !!!! możecie ozdobić je nitkami rozpuszczonej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz