Kurczak pieczony doskonały - Jamie Oliver poleca
Fantastyczny przepis na kurczaka doskonałego. Prosty lecz jakże smaczny. Dodając do niego za każdym razem inne zioła , nigdy nie będzie smakowo taki sam.Jedno jest pewne ,przygotowanie go w ten sposób zapewnia niezwykle soczyste i aromatyczne mięso. Przepis pochodzi z książki ,, OLIVER W KUCHNI,,
- Kurczak o wadze 1,40 - 1,60 kg
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 garści świeżych ziół drobno posiekanych ( u mnie pietruszka i bazylia )
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna podzielona na ćwiartki
- 4 pokruszone liście laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Nagrzej piekarnik do 225 stopni. Umyj kurczaka i osusz go papierowym ręcznikiem.Wnętrze posmaruj solą.Od górnej części piersi oddziel delikatnie skórę od mięsa.Wystarczy ,że wsuniesz tam dłoń , a delikatna błona odejdzie od mięska.Ten otwór wysmaruj solą i upchaj w nim świeże zioła wymieszane z oliwą. Wnętrze kurczaka nadziej pokrojonymi cytrynami i gałązkami rozmarynu.Dorzuć pokruszony liść laurowy. Następnie natrzyj całego kurczaka solą,pieprzem i oliwą.Ułóż go na ruszcie piersiami ku górze.Pod ruszt włóż blachę wyłożoną folią aluminiową ( unikniesz misternego mycia przypieczonego tłuszczu :) ). Piecz około godziny dwukrotnie przekręcając kurczaka - po 15 minutach przewróć go na ,,plecy,,,później znów piersiami ku górze .
RADY OLIVERA
- Można użyć mieszanki świeżych ziół takich jakie lubicie
- Nogi kurczaka można związać nicią,zachowa ładny kształt
- Jamie robi 3 lub 4 nacięcia w udkach i smaruje je częścią mieszanki ziół
MOJE RADY
- Wierzch dodatkowo posmarowałam słodką papryką i czosnkiem
- Piekłam go nafaszerowanego pomarańczą,,,,,POLECAM!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz