Bardzo szybki do zrobienia torcik. Inspiracją do jego zrobienia był przepis zamieszczony w gazecie. Konkretnie zaciekawił mnie sposób wykonania kremu, dość ciężki, maślany po dodaniu tężejącej galaretki i mleka zmienia swoją konsystencję na bardziej puszysty i piankowy. Dodatek jagód podnosi walory smakowe ciasta co powoduje nieograniczoną chęć zjedzenia całości.....
BISZKOPT Z 4 JAJEK
KREM
- Kostka masła
- 1/2 szklanki zimnego mleka 3,2%
- galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
- 3 łyżki cukru pudru
MASA JAGODOWA
- 0.5 kg jagód
- 1\2 szklanki cukru
- galaretka szafirowa
Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na dolny blat wyłóż masę jagodową , poczekaj aż się zetnie. Teraz posmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim krążkiem ciasta. Posmaruj go następną 1/3 kremu. Ułóż trzeci krążek , a następnie posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
1 komentarz:
Pyszny, pojadłabym i na jednym kawałku by się nie skończyło.
Prześlij komentarz