Surówka ,,kebabowa,,
O jak długo nie mogłam trafić w gusta Piotra.Wciąż słyszałam ,,to jeszcze nie ten smak kubełkowego kebaba,,i któregoś dnia,powstała ta właśnie surówka
- biała kapusta,ilość dowolna u mnie 1\2 małej główki
- duża marchew
- cebula
- 2 ogórki kiszone, ja dałam małosolne
- 4 ząbki czosnku
- 1\2 pęczka koperku
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz świeżo mielony
- śmietana 18 % może być 12%, ważne by była gęsta około 3\4 szklanki
- łyżka białego octu winnego
Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na tarce,gdy jest młoda nawet jej nie obierajcie tylko porządnie umyjcie.Cebulę zeszatkować w krążkach na szatkownicy tak jak i ogórki kiszone.Warzywa wrzucić do miski i skropić oliwą z oliwek.Do śmietany dodajemy,ocet,sól ,pieprz,przeciśnięte ząbki czosnku,mieszamy i zalewamy kapustkę.Ostawiamy na co najmniej godzinkę do lodówki.Po tym czasie dopiero dodajemy świeży koperek
MOJE RADY
- nie żałujcie pieniążka na dobrej jakości oliwę z oliwek
- można użyć jogurtu greckiego dla wersji fit
- dobrze nakryjcie miskę folią gdyż za godzinę lodówka będzie pachniała czosnkiem
- bez obaw kapusta zmięknie bez wcześniejszego solenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz