Będzie sporo o meksykańskiej kuchni. Bardzo ją lubimy bo jest ostra i zdecydowana w smaku. Wiadomo z poziomem ostrości każdy ma różnie dlatego rzecz gustu ile wsypiecie chili. Chlebki pita są proste do zrobienia i przepis na nie wkrótce znajdziecie na blogu,a te akurat dostaliśmy i powstało coś bardzo smacznego. Farsz ma bardzo bogaty smak,ciekawe przyprawy i jest piekielnie ostry
- 8 chlebków pita
- 3\4 kg wołowiny
- drobno posiekana biała cebula
- 1 i 1\2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 - 2 łyżeczki chili
- drobno posiekana czuszka
- 1\2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 łyżki posiekanych kaparów
- mała puszka czerwonej fasoli
- 3\4 szklanki passaty pomidorowe ew.przecieru dobrej jakości
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz młotkowany
Chlebki zwilżamy wodą i wstawiamy do piekarnika - 180 stopni - na 10 minut. Gorące nacinamy i wkładamy nadzienie,zajadamy zagryzając ogórem kiszonym
MOJE RADY
- proponuję użyć ligawy,tańsza i bardzo smaczna wołowinka
- cynamon możecie pominąć lecz smak już będzie nieco inny
- uwaga z solą,kapary są same w sobie słone,gdy ich nie lubicie dajcie korniszony
- chili i czuszka to piekielny zestaw ostrość regulujcie swoimi kubkami smakowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz