Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Tatar rybny z suszonymi pomidorami


          Bardzo elegancka przystawka i niesamowicie smaczna. Zagościła na stole podczas kolacji wigilijnej gdyż w tym roku zrezygnowałam ze śledzia w śmietanie na rzecz tego wynalazku. Przepis znalazłam przeglądając jakieś kobiece czasopismo i od razu przypadł mi do gustu. Polecam

  • 4 filety śledziowe solone a"la matjas
  • 5 suszonych pomidorów w oliwie
  • garść zielonych oliwek bez nadzienia
  • 3 korniszony
  • cebula szalotka
  • małe jabłko
  • sok z 1\2 cytryny
  • sporo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
      Filety moczymy w wodzie by pozbyć się nadmiaru soli. Wystarczy by poleżały w niej godzinkę. Dobrze odsączone i wytarte papierowym ręcznikiem siekamy drobno. Przekładamy do miseczki. Teraz siekamy pozostałe składniki tatara, całość doprawiamy sokiem z cytryny , pieprzem i oliwą. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

  MOJE RADY
  • nie polecam marynowanych ryb ani w oleju ani w occie, muszą być to naturalnie solone śledzie
  • nie masz szalotki dodaj zwyczajną cebulę lub czerwoną cebulę też będzie dobrze
  • oliwki można zastąpić kaparami
  • oliwę z oliwek możemy zamienić na oliwę w której są marynowane pomidory suszone 
  • tatar powinien być mocno przyprawiony pieprzem



Prześlij komentarz