Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 25 grudnia 2015

Biszkoptowa rolada makowa


        Miał być tradycyjny makowiec lecz uległam prośbą i upiekłam makowiec w biszkopcie. Zdecydowanie jestem fanką drożdżowego zawijańca jednak ta wersja też jest pyszna. Masę makową wzbogaciłam żurawiną co podniosło jej walory smakowe i jednocześnie odmieniło tradycyjną tradycję :). Przepis wart wypróbowania ze względu na prostotę wykonania jak i dużą oszczędność czasu , a to za sprawą patentu na mak  którego wcale nie trzeba mielić

          CIASTO
  •  4 jajka L
  • 1\3 szklanki cukru
  • 1\2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
 Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę dopiero teraz dodajemy po łyżce cukier. Gdy ten się rozpuści dokładamy żółtka, krótko ubijamy. Obie mąki i proszek łączymy ze sobą , przesiewamy do masy jajecznej i za pomocą trzepaczki lub łyżki mieszamy ciasto do połączenia składników Wylewamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Temperatura 175 stopni. Po tym czasie wyjmujemy i zwijamy roladę wraz z papierem na którym się piekła. Odstawiamy do wystudzenia.

      MASA MAKOWA
  • 20 dag maku
  • szklanka wrzącego mleka
  • 1\2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki miodu akacjowego
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • szklanka bakalii ( siekane orzechy włoskie i migdały,rodzynki namoczone w rumie,suszona żurawina )
  • łyżka miękkiego masła    
   Mak mielimy porcjami w młynku do kawy , dzięki temu nie będziemy musieli mielić go potem trzykrotnie. Możemy też użyć do tego malaksera. Ważne by ma był zmielony dość drobno lecz nie na proszek. Tak przygotowany zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy go aż wchłonie całe mleko. Trwa to dość krótko, pamiętajmy bo stale go mieszać gdyż łatwo się przypala.Masę studzimy i do zimnej dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy do ,, przegryzienia,,. 
 Ciasto rozwijamy,smarujemy dżemem truskawkowym,wykładamy nadzienie,zwijamy ponownie,oblewamy roztopioną czekoladą i delektujemy się ciastem które powstało w 1 godzinę.

     MOJE RADY
  • mielony mak można też kupić, widziałam takowy w markecie
  • ta metoda diametralnie skraca przygotowanie masy makowej
  • nie dodaję do masy jaj gdyż masa nie jest pieczona
  • jeśli jej użyjecie do rolady drożdżowej polecam dodać do masy pianę z 2 białek
  • ilość bakalii jest rzeczą gustu i tutaj macie wolną rękę
  • nie polecam miodu gryczanego ,jest dość ostry
Prześlij komentarz