Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 28 grudnia 2015

Ryba opiekana w lekkiej zalewie octowej

        
         Zwyczajny filet w jakże doskonałej odsłonie. Uwielbiam domowe opiekańce. Moja zalewa nie jest tak bardzo octowa przez co można znacznie więcej posmakować rybki. Robię ją nie tylko na święta. Często gości w naszym domu , gdyż nie wyobrażamy sobie domowych ,,duszonek,, bez tego dodatku.

  • kilogram filetów rybnych mrożonych , u mnie panga
  • jajko
  • mąka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
ZALEWA
  • 2 i 1\2 szklanki wody
  • 1\2 szklanki octu 10 % 
  • łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki ziaren gorczycy
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • duża cebula
     Filety rybne rozmrażamy. Solimy,odkładamy na chwil kilka. Przygotowujemy panierkę czyli jajko dokładnie roztrzepujemy wraz ze sporą szczyptą pieprzu, na  drugi talerz wsypujemy mąkę. Każdy filet maczamy w jaju następnie w mące i kładziemy na mocno rozgrzany olej , smażymy aż rybka mocno się zrumieni z obu stron. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie gotujemy zalewę wraz z przyprawami i bardzo cienko pokrojoną cebulą. Studzimy. Zimną rybę układamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Przysmak gotowy do zjedzenia po dwóch dniach mieszkania w lodówce.
       
       MOJE RADY
  1. każdy rodzaj ryby nadaje się do wykorzystania
  2. często robię pulpety rybne i je marynuję,wystarczy zemleć rybę dodać jajo,1\2 szklanki kaszy manny,doprawić solą.pieprzem i panierować kulki jak w przepisie
  3. zamrożoną rybę rozmrażam na sicie , cały nadmiar wody idealnie obcieknie
  4. czasem do zalewy dodaję 1\2 szklanki przecieru pomidorowego , mam wtedy rybę w pomidorach
Prześlij komentarz