Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 27 grudnia 2015

Pasztet ubrany w słoninkę


           Pasztet który piekę od zawsze. Raz jest kremowy jak masło raz ma wyraźnie wyczuwalne drobinki mięsa. Wszystko zależy od tego jaki akurat chce by powstał. Ten ma wyczuwalne drobinki , mało tego, ubrałam go w cieniutkie plasterki słoninki , a podczas studzenia pojawiła się apetyczna galaretka. Doskonały do sosu żurawinowego , chrzanu lub kiszonego ogórka. Kto nie spróbuje ten klipa,,,,,
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 40 dag karczku
  • 40 dag boczku surowego
  • 40 dag szynki wieprzowej
  • 30 dag wątróbki wieprzowej
  • 5 jaj
  • marchew ,seler , pietruszka korzeń ,duża cebula
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • szklanka wywaru z grzybów
  • imbir mielony
  • gałka muszkatołowa 
  • sól i pieprz
  • kawałek słoniny lekko zmrożonej
  • 3 foremki aluminiowe
       Mięsa z wyjątkiem wątroby kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy warzywa, przyprawy , solimy i gotujemy do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę i odstawiamy wszystko do całkowitego wystudzenia,najlepiej na noc. Następnego dnia mięso odcedzamy na sicie i mielimy w maszynce do mielenia wraz z warzywami. Do masy dodajemy jajka , wywar grzybowy - tyle by zanadto nie rozrzedzić masy - imbir , gałkę ,sól i pieprz. Zmrożoną słoninkę kroimy na cieniutkie plasterki i wykładamy nimi dno foremek , przykrywamy ją masą mięsną , wygładzamy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę.

        MOJE RADY
  • możecie łączyć dowolne rodzaje mięsa lub zostać przy jednym rodzaju
  • wątróbkę wieprzową można zastąpić drobiową
  • by pasztet był kremowy gotową masę należy zblendować
  • doprawiając pasztet uważajcie na gałkę i imbir, masa ma być pikantna lecz nadmiar gałki powoduje , że staje się gorzka
  • dno foremek można wyłożyć plasterkami surowego boczku
  • formy aluminiowe nie wymagają natłuszczania i są bardzo wygodne ponieważ , można pasztet zamrozić razem z nimi
Prześlij komentarz