Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 kwietnia 2018

Biszkopt idealny




Zmora amatorów pieczenia ,,,biszkopt idealny. Równy jak stół lekki i puszysty. Bardzo prosta sprawa, gdy odpowiednio zabierzecie się do jego przygotowania.
  • 5 jajek L
  • szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1\2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oliwy 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dowolny aromat
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem i gdy piana zrobi się sztywna po troszku wciąż ubijając dosypujemy cukier. Każda porcja dopiero wtedy gdy poprzednia będzie niewyczuwalna pod widełkami miksera.Teraz czas na żółtka. Dodajemy je po sztuce i wkręcamy w słodką pianę. Mikser odkładamy. Obie mąki i proszek mieszamy i przesiewamy do masy jajecznej. Wszystko łączymy przy pomocy łopatki lub rózgi. Na końcu dodajemy ulubiony aromat. Ciasto przekładamy do blaszki lub tortownicy gdzie papierem do pieczenia wyłożone jest tylko jej dno. Biszkopt piekąc się będzie wspinał się po bokach blaszki do której się przyklei i dzięki temu nie opadnie.
    Pieczemy w 180 stopniach 25 -35 minut. Po upieczeniu dobrze stuknąć blaszką o blat. W ten sposób pęcherzyki powietrza ujdą z ciasta i biszkopt pozostanie płaski.
    Najważniejsza zasada - doskonałe ubicie białek z cukrem i użycie do łączenia mąki z masą łopatki. Ciasto zachowa lekkość. Powodzenia
Prześlij komentarz