Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 maja 2018

Kretowisko





Poznajecie ? tak, to kopiec kreta , a właściwie kretowisko. Ciasto powiększone do rozmiaru xxl. 
  Bardzo nam smakowało i stwierdziliśmy zgodnie ,że to ,,pudełkowe,, może się schować. Polecam z czystym sumieniem.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oleju
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki kakao
  • 2 jajka
Jajka wbijamy do miski i ubijamy z cukrem. Suche składniki mieszamy , mokre również .Do jajek naprzemiennie wsypujemy suche i mokre składniki. Po zmiksowaniu wylewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem  i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 170 stopniach około 45 minut.
 Z przestudzonego ciasta odkrawamy wierzch który kruszymy do miseczki

  • banany
  • 1/2 litra śmietany 30% 
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 10 dag posiekanej czekolady do wyboru mleczna lub gorzka 
  • 2 śmietan-fixy do ustabilizowania śmietany lub łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku
  • sok z cytryny
   Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywno. Jeśli używamy żelatyny , najpierw ubijamy śmietanę z cukrem , odkładamy troszkę do drugiej miseczki. Do odłożonej porcji dodajemy żelatynę , mieszamy i dopiero łączymy ją z całością. 
 Banany przekrawamy na połówki  , skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na spodzie ciasta. Przykrywamy je masą ze śmietany , którą dodatkowo wzbogacamy posiekaną czekoladą. Wierzch posypujemy odłożonym pokruszonym ciastem.
    
Prześlij komentarz