Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 kwietnia 2018

Zalewajka na bogato


Ten wpis musiał się pojawić na moim blogu. Przedstawiam najlepszą zalewajkę jaką udało mi się kiedykolwiek ugotować. Domowy zakwas ,składniki z najwyższej ,,półki,, i jest , zalewajka idealna.
  Kto gotuje ten wie, że dobry zakwas to połowa sukcesu udanej zupy. Przepis na niego znajdziecie na blogu, a teraz zdradzę sekret jak ugotować to cudo.
  • 70 dag wędzonych żeberek ew. wędzonych kości
  • 30 dag wędzonego surowego boczku
  • 40 dag frankfuterek , najlepiej surowych
  • 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę 
  • marchew , pokrojona w półplasterki
  • 0,5 litra zakwasu domowego lub dobrej jakości żurku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz 
  • śmietana
  Żeberka i boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z przyprawami , aż mięs zacznie się rozpadać. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do ostygnięcia , a do wywaru dodajemy marchew i ziemniaki. Płynu powinno być tyle by po dolaniu zakwasu zupa nadal była gęsta . Gdy warzywa się gotują obieramy mięso od kości i kroimy boczek w kostkę , dorzucamy do wywaru. Wlewamy zakwas , dokładamy frankfuterki . Doprowadzamy zupę do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. 
 Dorzucamy jajka pokrojone w plasterki, wlewamy śmietanę i przyprawiamy majerankiem.
Prześlij komentarz