Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 1 listopada 2016

Rurki z kremem





 Coś na ząb czyli małe rurki z kremem. Polecam zakup foremek do wypiekania tych pysznych rureczek. Korzyści są podwójne,duuuuużo rurek i dużo przyjemności za niewielkie pieniądze. To jedna z moich propozycji na zbliżające się święta.

    CIASTO
  • 0,50 dag mąki pszennej
  • 0,25 dag masła
  • 0,25 dag śmietany 18% 
  • szczypta soli
   Mąkę przesiewamy do miski. Na tarce jarzynowej ścieramy lodowate masło . Dodajemy sól i śmietanę. Bardzo szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej na 3 godziny. Po schłodzeniu wałkujemy na dość cienki placek który tniemy nożem na paski. Każdy pasek nawijamy na foremkę - rurkę. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach. Foremek nie trzeba smarować tłuszczem,gdyż w cieście jest go wystarczająco dużo. 

     KREM
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 kostki masła
  • dowolny aromat ( u mnie migdałowy )
 Do metalowej miski wsypać cukier i wbić jajka. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą - woda powinna ,,mrugać,, - i ubijać około 20 minut aż masa zgęstnieje i wyraźnie podwoi swoją objętość.Proponuję do ubijania użyć miksera lecz jeśli jesteście na tyle sprawni lub ćwiczycie biceps użyjcie ręcznej trzepaczki lub rózgi. Ubite jajka wstawcie z miską do zimnej wody i zamieszajcie od czasu do czasu aż masa wystygnie. Masło utrzyjcie na puch i po trochu dodawajcie ubitych jajek. Na końcu wlejcie parę kropli aromatu.
  Każdą rurkę nadziewajcie kremem za pomocą szprycy cukierniczej. Na koniec nasze dzieło sypiemy cukrem pudrem.




Prześlij komentarz