Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 11 listopada 2016

Makaron penne z klopsikami i kremowym sosem pieczarkowym


 Moja propozycja na pyszny i szybki obiad dla czteroosobowej rodzinki. Malutkie klopsiki zatopione w kremowym sosiku i pyszny makaron penne,który możecie zamienić na kokardki, świderki lub jakikolwiek inny ulubiony. Ważne ! obecność natki pietruszki ,obowiązkowa.


  • 25 dag makaronu penne lub innego ulubionego
  • 50 dag mielonej szynki lub łopatki
  • mała cebula
  • jajko
  • sól i pieprz 
  • mała czerstwa kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta
  • 30 dag pieczarek
  • 200 ml śmietany kremówki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • Rama do smażenia , wersja z masłem
   Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i odstaw na czas przygotowania reszty składników.
  Mięso mielone wymieszaj z drobno posiekaną cebulką , solą , pieprzem, jajkiem i odciśniętą bułeczką. Z masy za pomocą łyżki do lodów formuj jednakowe klopsiki ( zwykła łyżka też się sprawdza ). Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż klopsiki na złoty kolor po trzy minuty z każdej strony. Zdejmij je z patelni na talerz i na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw je solą i pieprzem. Gdy z grzybów odparuje woda podlej je śmietanką i gotuj do momentu gdy ta się wyraźnie zredukuje i lekko zacznie gęstnieć. Teraz dołóż klopsiki i chwilę pogotuj wszystko razem. Dorzuć makaron i podgrzewaj jeszcze dwie , trzy minuty. Gotowe danie posyp natką.
     

Prześlij komentarz