Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 18 października 2016

Muffinkowe ciasto śliwkowe z pianką malinową


   



     Po pierwsze,,,,pyszne i niesamowicie proste do zrobienia. By zrobić spód ciasta nawet nie musicie używać miksera. Ciasto jest bardzo wilgotne i długo utrzymuje świeżość. Korzystajcie z uroków jesieni czyli,,,,wysypu śliwek. Dopóki są, koniecznie zróbcie to ciasto.

    CIASTO MUFFINKOWE
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3\4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • szklanka oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody 
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przecieru dyniowego lub dżemu o dowolnym smaku
   Wszystkie suche składniki mieszamy w jednym naczyniu , a wszystkie mokre w drugim. Do suchych wlewamy płynne i za pomocą rózgi mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni - na 45 minut.
       
MASA ŚLIWKOWA
  • kilogram wypestkowanych śliwek
  • 1\2 litra wody
  • 2 opakowania galaretki wiśniowej
    Śliwki wrzucamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy , aż zaczną się rozpadać ( około 10 minut ). Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki mus. Do wrzącej masy wsypujemy galaretki , mieszamy do ich rozpuszczenia. Odstawiamy mus do wystygnięcia.

     PIANKA MALINOWA
  • 200 ml zimnego mleka
  • opakowanie Śnieżki
  • szklanka wrzątku
  • opakowanie galaretki malinowej 
  W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretkę. Odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 
Składamy ciasto. Do blaszki wkładamy ciasto , na nie wylewamy zaczynający się ścinać mus. Gdy mus zastygnie szykujemy piankę. Śnieżkę ubijamy ze szklanką mleka , gdy zacznie być sztywna wlewamy tężejącą galaretkę. Szybko wylewamy na mus śliwkowy. Ciasto chłodzimy przynajmniej godzinkę.




Prześlij komentarz