Dziś zupełnie odmieniony obiad. Za oknem pada śnieg więc na stole królował gorący rosołek lecz na drugie danie był,,,,,mały wypad na fast food , ot tak wprost do kuchni. Małe kawałki kurczaka smażone w głębokim tłuszczu smakowo do złudzenia przypominające te podawane w KFC.
Przepis zaczerpnięty ze Stylowi.pl.
- Duża podwójna pierś kurczaka
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1\2 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- jajko
- 1\2 szklanki mąki pszennej
- 1\3 szklanki mleka
- odrobina soli i pieprzu
- do obtaczania - mąka pszenna
- olej do głębokiego smażenia
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Kawałki kurczaka odsączamy z ciasta i obtaczamy w mące po czym wrzucamy na gorący tłuszcz. Smażymy po 3 minuty z każdej strony , pod warunkiem , że kawałki są niewielkie.
Odsączamy na papierowym ręczniku , podajemy do sosu czosnkowego lub jako danie główne z ziemniaczkami i surówką.
MOJE RADY
- W ten sposób możemy usmażyć skrzydełka ( pozbawione lotek i podzielone na połowę ), podudzia lub nawet mięso oddzielone od całego kurczaka i pokrojone na porcje. Oczywiście czas smażenia ulega wtedy odpowiednio wydłużeniu.
- Przygotowane w ten sposób mięso drobiowe jest niezwykle soczyste.
- Polecam usmażyć w takim cieście krewetki - rewelacja
- Dla wielbicieli pikanterii - łyżeczka ostrej papryki plus pieprz cayenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz