Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 7 grudnia 2016

Krokiety w serowej panierce




  Kolejna propozycja na świąteczne uniesienia kulinarne. Nie spotkałam jeszcze w swoim życiu osoby ,która nie lubiłaby krokietów. A te domowe są niewiarygodnie dobre i robi się je dość szybko. Jeśli zrobicie ich więcej spokojnie możecie je zamrozić i będą jak znalazł na ,,kiedyś,,

      NALEŚNIKI
  • 1 1/2 piwa lub wody mineralnej gazowanej
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • spora szczypta soli
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • masło klarowane do smażenia
    Składniki na naleśniki miksujemy blenderem. Jeśli mieszacie je rózgą lub mikserem przecedźcie  je przez sitko,będzie idealnie gładkie. Odstawiamy ciasto na godzinkę. Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki nie dopuszczając do ich zbytniego zrumienienia. 

   FARSZ
  • 70 dag mielonego mięsa ( karczek, łopatka ,szynka lub mieszanina wymienionych )
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 20 dag posiekanych pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta majeranku
  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki
  • Rama z masłem do smażenia
  Na patelni rozgrzewamy ramę, wrzucamy cebulkę szybko ją przesmażając. Dorzucamy pieczarki i smażymy do momentu gdy wyparuje z nich woda. Dodajemy mięso i smażymy aż zmieni swój kolor. Doprawiamy do smaku. Na koniec dorzucamy natkę. Gdy mięso przestygnie mielimy je przez maszynkę.
  Każdy naleśnik smarujemy masą  ( po zmieleniu jest wygodniej i precyzyjniej ją rozsmarować ). Zwijamy krokiety . Najpierw od spodu robimy zakładkę potem zakładamy oba boki i zwijamy rulon. Krokiet gotowy.
   
    PANIERKA
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1\2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki drobno startej goudy
Jajka roztrzepujemy widelcem. Bułkę tartą ( około 3/4 szklanki ) mieszamy z serami. Każdy krokiet maczamy w jajku potem w bułce z serem. Krokiety smażymy na klarowanym maśle do zrumienienia.

    MOJE RADY
  1. Dlaczego zmieliłam mięso ponownie ? nie lubię gdy z krokietów coś mi się wysypuje, zmielenie lub zblendowanie temu zapobiega . Drugi plus tego zabiegu , masa rozprowadza się równomiernie dzięki temu każdy krokiet jest zgrabnie równy.
  2. W ten sam sposób możecie postąpić  z farszem kapuścianym
  3. Parmezan możecie zastąpić jakimkolwiek innym serem, ważne by był drobno starty
  4. Krokiety z taką panierką należy smażyć na niewielkim ogniu , unikniemy ryzyka ich przypalenia.
  5. Nie polecam do smażenia oleju , nieapetycznie nim nasiąkają  
      

 
Prześlij komentarz