- kurczak o wadze 1,80 kg
- łyżeczka peklosoli
- łyżeczka soli czosnkowej
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- słodka i ostra papryka w proszku
- pieprze mielony
- odrobina oliwy z oliwek
- rękaw do pieczenia
- sznurek kuchenny
Gdy już skóra leży obok a kurak jest golusieńki obieramy go z mięsiwa. Odkrawamy piersi i mięso z udek.Teraz to mięso wkładamy do miski, posypujemy peklosolą i solą czosnkową. Masę mięsną wykładamy na kawałek folii spożywczej i formujemy rulon zawijając końce folii jak cukierek. Odstawiamy na dobę do lodówki. Skórę nacieramy pastą z oliwy,papryk,pieprzu i czosnku, Odstawiamy również na dobę. Po wskazanym czasie rozkładamy równiutko skórkę na desce na nią wykładamy nasz mięsny cukierek ( ODWINIĘTY Z FOLII !!!! ). Formujemy roladę . Skóra powinna ten rulon opleść dwa razy. Teraz wkładamy roladę lub już naszą galantynę do rękawa do pieczenia. Zawijamy szczelnie oba końce sznurkiem Owijamy nim też całą galantynę by podczas gotowania zachowała swój kształt. W sporym garnku zagotowujemy wodę. Ostrożnie wkładamy galantynę i na ledwie mrugającym ogniu parzymy ją około dwóch godzin. Wyjmujemy z wody gdy ta ostygnie. Na noc wkładamy ją do lodówki. Całkowicie zimną i stężałą odwijamy z rękawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz