Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 5 sierpnia 2016

Maślankowe racuchy z jabłkami


  Puszyste i przepyszne racuchy z jabłkami na bazie maślanki. Przepis znaleziony na jednym z blogów ,,Kuchnia Agaty,,. Zmodyfikowałam go dla swoich potrzeb dodając jabłka wymieszane z cynamonem. Tym samym zamieniłam amerykańskie pancakes na nasze rodzime racuszki z jabłkami , które smakują jak pisze Agata,,,,,,,jakbyś jadł.... chmurkę'' .Polecam
  •  2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki maślanki
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • nasionka z \1/2 laski wanilii
  • cynamon
  • 4- 5 jabłek pokrojonych w drobną kostkę lub półplasterki
     Żółtka,maślankę, sól, cukier i olej zmiksuj . Teraz dodaj mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj na wolnych obrotach miksera. Z białek ubij pianę i delikatnie połącz z ciastem. Jabłka wymieszaj z cynamonem ( ilość uzależniona od twoich potrzeb ). Połącz z ciastem . Na koniec dodaj wanilię. Placki smaż na teflonowej patelni nie używając tłuszczu.
  Przed podaniem obsyp cukrem pudrem.
Prześlij komentarz