Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 sierpnia 2016

Viva la mexicana


    W taki właśnie sposób postanowiłam uczcić urodziny mojego bloga. Nie tort nie ciasto lecz pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską. Zrobiłam je w wersji przystosowanej do naszego podniebienia. Jest na tyle pikantne by móc swobodnie je przełknąć bez wypalania gardła. Wszystkie składniki są ogólnie dostępne w sklepach, więc na pewno nie będziecie mieć problemu z ich kupieniem.
  •  mięso z kurczaka czyli pokrojone piersi i mięso z udek ( waga kurczaka 1,60 kg )
  • 20 dag fasoli Kidney
  • 3 kolby kukurydzy
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • strąk zielonej papryki
  • 2 duże cebule
  • papryczka jalapeno lub chilli
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta przyprawy chili 
  • szczypta przyprawy comino
  • szczypta cynamonu
  • łyżka wędzonej papryki
  • 1\2 łyżeczki oregano
  • odrobina octu winnego
   Zaczynamy od przygotowania fasoli. Namaczamy ją na noc w letniej wodzie. Następnego dnia gotujemy do miękkości ( uważajcie by się nie rozpadła ). Teraz czas na kukurydzę. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i posłódź do smaku. Włóż kolby kukurydzy  do wrzątku i gotuj 5 - 10 minut. Wyjmij,ostudź i obkrój z ziaren. Mięso kurczaka dopraw solą i pieprzem.Wrzuć na rozgrzany tłuszcz - do wyboru kulinarna Rama, masło klarowane, olej - obsmaż do zrumienienia mięsa. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę i obie papryki pokrojone w paseczki. Zalej wszystko pomidorami z puszki i podduś do chwili gdy mięso zmięknie. Teraz dodaj fasolę , kukurydzę , jalapeno i wszystkie przyprawy. Po 5 minutach potrawa będzie gotowa. Podawaj z ryżem.
Prześlij komentarz