Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Ciasto,, INKA" z kremem tiramisu


,,INKA"





Pyszne ciasto z gatunku przekładaniec. Biszkopt kawowy z dodatkiem popularnej Inki i krem tiramisu. Nasączone ponczem kawowym z domieszką likieru amaretto tworzy przepyszną kompozycję smakową. Szczerze polecam.

  BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 3\4 szklanki cukru
  • 3\4 szklanki mąki tortowej
  • 3 kopiaste łyżki kawy inki o smaku czekoladowym
  • łyżeczka proszku do pieczenia
 Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ,powoli dodajemy cukier. Gdy się
 rozpuści łączymy masę z żółtkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą inką. Suche składniki łączymy z ubitymi jajkami delikatnie mieszając wszystko rózgą lub łopatką. Przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Pieczemy w 180 stopniach 35 minut. Gdy wystygnie przekrawamy na 3 blaty.

 KREM TIRAMISU
  • 250 gram serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 25 ml likieru amaretto
  PONCZ
  • Filiżanka ( 200 ml ) mocnej kawy
  • kieliszek likieru amaretto
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem ,aż masa będzie puszysta. Po łyżce dodajemy serek mascarpone. Krótko ucieramy. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę,najlepiej 36 %. Ubitą delikatnie łączymy z serową masą. Na końcu dodajemy likier. Składamy ciasto, spodni blat nasączamy obficie kawą ,wykładamy cześć  kremu. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wierzch dowolnie dekorujemy , aczkolwiek w tym wypadku wskazana jest prostota. Wystarczy zygzak z kremu.

    

Prześlij komentarz