Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 19 lipca 2016

Ciasto z wiśniami i posypką kokosową



      Gdybym miała zrobić ranking na ulubiony owoc wygrałaby wiśnia. Tak,tak nie truskawka nie jabłko tylko kwaśna wiśnia. Gdy tylko pojawią się na targowych straganach nie potrafię odmówić sobie choćby parunastu dekagramów tych pyszności. Moje upodobanie do tych owoców procentuje i przetworami i wypiekami z nimi w roli głównej. Dziś bardzo szybki w wykonaniu placek z fantastyczną posypką kokosową. Połączenie jak dla mnie idealne.

  •    4 jajka podzielone na białka i żółtka
  • 1\2 szklanki cukru
  • 1i 1\3 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1\3 szklanki dobrego oleju 
  • aromat waniliowy
  • 50 dag wydrylowanych wiśni
  • 1\2 szklanki grubszych wiórków kokosowych 
   Białka włóż do miski i zacznij ubijać na średnich obrotach miksera. Zwiększaj obroty i po trochu dosypuj cukier. Gdy piana pędzie błyszcząca i sztywna dodaj po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia , dodaj do jajek i wymieszaj łopatką. Na koniec wlej olej i aromat.Po wymieszaniu ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy na tartę. Na wierzchu poukładaj wiśnie. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz 35 - 40 minut w 180 stopniach.

     MOJE RADY
  1. Na wierzchu ciasta możesz położyć dowolne owoce
  2. Dzieląc ciasto na połowę do jednej dodaj łyżeczkę kakao,uzyskasz efekt marmurkowego placka
  3. Ciasto możesz dowolnie aromatyzować, polecam aromat kokosowy lub migdałowy, świetnie współgra z wiśniami.
Prześlij komentarz