Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Szarlotka wg.Oetkera


    Kto śledzi mój blog wie, że większość wpisów to przepisy na ciasta i wypieki różniste. Powodem jest nie tylko ogromna pasja pieczenia lecz też jestem posiadaczką wspaniałej książki o wypiekach ,,The Encyclopedia of Baking.'' Czasem przepisy zaskakują składnikami. Tak właśnie było w tym przypadku. Ciasto bez dodatku jajek i jabłka gotowane z budyniem. Przyznam , że wyszła całkiem apetyczna wariacja ,którą szczerze polecam.
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej - użyłam tej pierwszej
  • 25 dag masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 600 ml wody
     Z obu mąk , masła, cukru ,proszku do pieczenia i soli zagniatamy ciasto - Nawet jeśli wydaje nam się zbyt sypkie po schłodzeniu zmienia konsystencję tak bardzo, że można je zetrzeć na tarce - Owinięte folią chłodzimy 2 godziny w lodówce. 
 Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ósemki, a ósemki w plasterki. Wrzucamy do sporego garnka , zasypujemy cukrem,dolewamy większą połową wody i gotujemy do momentu , aż owoce lekko zmiękną. W reszcie wody rozrabiamy proszek budyniowy wlewamy do jabłek , doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy do wystudzenia.
  3\4 schłodzonego ciasta ścieramy na tarce do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Ugniatamy ręką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut by spód się podpiekł. 
 Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka , a na wierz ścieramy pozostałą 1/4 ciasta. Pieczemy całość 50 minut. Przed pokrojeniem musimy je porządnie schłodzić gdyż masa jabłkowa powinna dobrze się zestalić.
Prześlij komentarz