Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 czerwca 2016

Torcik z galaretkowym kremem i jagodami



Bardzo szybki do zrobienia torcik. Inspiracją do jego zrobienia był przepis zamieszczony w gazecie.  Konkretnie zaciekawił mnie sposób wykonania kremu, dość ciężki, maślany po dodaniu tężejącej galaretki i mleka zmienia swoją konsystencję na bardziej puszysty i piankowy. Dodatek jagód podnosi walory smakowe ciasta co powoduje nieograniczoną chęć zjedzenia całości.....

       BISZKOPT Z 4 JAJEK

       KREM
  • Kostka masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka 3,2%
  • galaretka o dowolnym smaku rozpuszczona w 1 szklance wrzątku
  • 3 łyżki cukru pudru
     Masło i cukier puder utrzyj na puszysty krem. Dodawaj po łyżce mleko i tężejącą galaretkę. Masę włóż do lodówki do czasu , aż poskładasz torcik.

    MASA JAGODOWA
  • 0.5 kg jagód
  • 1\2 szklanki cukru
  • galaretka szafirowa
   Do garnka wsyp dobrze umyte jagody i cukier. Na małym ogniu gotuj je aż cukier się rozpuści , a jagody rozpadną się. Do wrzącej masy wsyp suchą galaretkę , wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.

Biszkopt przekrój na trzy blaty. Na dolny blat wyłóż masę jagodową , poczekaj aż się zetnie. Teraz posmaruj 1/3 kremu i przykryj drugim krążkiem ciasta. Posmaruj go następną 1/3 kremu. Ułóż trzeci krążek , a następnie posmaruj pozostałym kremem wierzch i boki ciasta. Wstaw do lodówki na 2 godziny.


Prześlij komentarz