Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 30 października 2015

Polskie gołąbki w węgierskiej odsłonie

  Polak - Węgier dwa bratanki,,,,coś w tym jest bo kuchnie mają doskonałą,napitki tez bardzo dobre,no choćby mój ulubiony tokaj i rzecz jasna wędzoną paprykę. Gołąbki w tej wersji są rewelacyjne. Ich smak zmienia się pod wpływem duszenia w kiszonej kapuście i wspomnianej papryce. Nie musicie się obawiać,że kapusta kiszona utrudnia duszenie do miękkości tych pysznych zawijasków. Oczywiście proces przygotowania jest dość długi lecz jaki efekt !,,,,sami spróbujcie 

  • główka białej kapusty
  • 50 dag kiszonej kapusty
  • 70 dag mielonej karkówki
  • 20 dag ryżu długoziarnistego
  • 10 cebul średniej wielkości
  • 2 łyżki wędzonej papryki w proszku
  • 15 dag wędzonego surowego boczku
  • karton dobrego soku pomidorowego
  • 1\2 paczki smalcu
  • opakowanie słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
 


  Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć we wrzątku do momentu aż da się ściągać z niej liście w ilości 10 sztuk. Ryż ugotować w posolonej wodzie nie dłużej niż 10 minut. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na smalcu. Podzielić na połowę. Mięso,ryż,połowę cebuli,sól i pieprz wyrobić na masę,odstawić na chwilę by się ,,przegryzła,,. W tym czasie na drugiej połowie cebuli przesmażamy kapustę kiszoną razem z wędzoną papryką i słodką papryką. W szklance wody rozpuszczamy koncentrat i wlewamy do kapusty. Dusimy pod przykryciem 15 minut. Każdy liść kapusty pozbawiamy twardego nerwu ,kładziemy sporą kulkę farszu i zwijamy gołąbki. Na dnie garnka kładziemy nasze zawijasy przykrywamy je kapustką kiszoną i zalewamy sokiem pomidorowym. Dusimy na małym ogniu około 3 godzin. 

   MOJE RADY
  • kapustę białą można zastąpić włoską
  • ważne by nie rozgotować ryżu bo z masy zrobi się nieapetyczna ciapa
  • w przypadku braku wędzonej papryki nie ma tragedii weź dwa opakowania słodkiej papryki lub wymieszaj ją z ostrą papryką
  • dla amatorów ,,wypalania,, gardła kupcie pikantny sok pomidorowy i dodajcie chilii
  • kapustę kiszoną gdyby była bardzo kwaśna radzę przepłukać pod strumieniem wody
  • kto nie lubi smalcu może zamienić go na olej,masło lub inny tłuszcz
  • gdyby ubywało płynu w czasie duszenia dolewajcie sukcesywnie sok pomidorowy
  • gołąbki można też piec w piekarniku 180 stopni - 2 godziny
Prześlij komentarz