Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 16 października 2015

Drożdżówka bez brudzenia rąk

Kochani to na prawdę możliwe. Można upiec rewelacyjne ciasto drożdżowe i nie ubrudzić sobie nawet palca. Powiem szczerze, przeglądając ten przepis podchodziłam do sprawy bardzo sceptycznie gdyż od x lat uczono mnie by ciasto drożdżowe wyrabiać długo w cieplutkim pomieszczeniu bez grama przeciągu. Upiekłam je w końcu dziś z zamiarem podania go na kolację z kubkiem ciepłego kakao. Dodam jeszcze, że owo ciasto powstało przy ,,,uchylonym oknie i z jajkami wyjętymi prosto z lodówki. Inspiracją był przepis z bloga ,,Kolorowa pokrzywa,,

CIASTO
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1\2 szklanki drobnego cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka L 
  • 1\3 szklanki ciepłego mleka
  • 1\2 szklanki oleju
  • 2 i 1\3 szklanki mąki
  • szczypta soli 
  • parę kropli olejku cytrynowego
Do sporej miski wkładamy składniki według  kolejności podanej wyżej. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie robimy kruszonkę 

KRUSZONKA
  • 10 dag mąki
  • 5 dag masła
  • 6 dag cukru
Składniki rozcieramy w palcach aż powstanie sypka kruszonka. 

Podrośnięte ciasto mieszamy łopatką lub łyżką do połączenia składników. Wylewamy je do keksówki lub małej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.

MOJE RADY
  • jajka proponuję roztrzepać w miseczce razem z mlekiem i olejem
  • najlepszy będzie olej rzepakowy czyli o najbardziej neutralnym zapachu
  • użyłam mąki tortowej
  • zamiast olejku można dodać ekstrakt waniliowy lub inny olejek
  • przykrycie folią spożywczą zapewnia szybsze rośnięcie ciasta 
  • do kruszonki można dodać wiórki kokosowe,cynamon,mielone migdały lub orzechy
  • biały cukier zawsze możecie zastąpić brązowym
  • ciasto owinięte ściereczką długo zachowuje świeżość
  • na wierzch ciasta polecam dać owoce lub konfiturę
  • dla,, bakaliowców,, rodzynki,kandyzowane wiśnie,skórka smażona w cukrze,żurawina
 
Prześlij komentarz