Wiśnie pod kruszonką
Najbardziej kruche z ciast jakie ostatnio wyszły z mojego piekarnika. Pyszne,pachnące i nieziemsko wiśniowe. Wiśnie są chyba na pierwszym miejscu wśród owoców za jakimi przepadam. Często nie zdążę nawet donieść do domu pełnego kilograma , gdyż po drodze wisienka za wisienką i pół kilo ,,,upssss,,,nie ma. Wspomniałam, że jest to najbardziej kruche z ciast . Użyłam do jego wypieku mąki krupczatki i powiem Wam coś,,,,TO JEST TO!
- 3 szklanki maki krupczatki
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 5 dag smalcu
- 5 jaj
- szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 2 budynie waniliowe
- 1\2 szklanki wiórek kokosowych
- 1 kg wydrylowanych wiśni
Mąkę, proszek,oba cukry wsypać do miski. Dodać masło , smalec , żółtka i szybko posiekać do uzyskania kruszonki. Polecam użyć świetnego gadżetu kuchennego - siekaczki - super sprawa. Ciasto wychodzi bardzo kruche gdyż nie ma styczności z ciepłem rąk. 1\2 kruszonki wysypujemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypujemy na kruszonkę wiśnie , które posypujemy wiórkami kokosowymi. W misie miksera ubijamy białka. Gdy będą sztywne porcjami dosypujemy cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie i mieszamy rózgą. Pianę białkowo - budyniową wykładamy na wiśnie , a na wierzch wysypujemy drugą część kruszonki.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni - pieczemy 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz