Kefirowe ciasto ze śliwkami
Sezon śliwkowy rozpoczęty. Dziś ciasto. Puszyste,bardzo miękkie i aromatyczne. Dodatkowy atut, bardzo tanie.Przepis zaczerpnięty z magazynu KUCHNIA.
- 3 jajka
- szklanka cukru
- szklanka kefiru lub maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej cytryny plus sok
- kilogram śliwek
- cukier puder
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy porcjami cukier i ubijamy aż nie będzie ,,trzeszczał,,pod widełkami. Łączymy pianę z żółtkami ,chwilę ubijamy.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy kefir i olej. Masę łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na ciście układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz