Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 lipca 2017

Wiśnie pod kruszonką


Najbardziej kruche z ciast jakie ostatnio wyszły z mojego piekarnika. Pyszne,pachnące i nieziemsko wiśniowe. Wiśnie są chyba na pierwszym miejscu wśród owoców za jakimi przepadam. Często nie zdążę nawet donieść do domu pełnego kilograma , gdyż po drodze wisienka za wisienką i pół kilo ,,,upssss,,,nie ma. Wspomniałam, że jest to najbardziej kruche z ciast . Użyłam do jego wypieku mąki krupczatki i powiem Wam coś,,,,TO JEST TO!
  •  3 szklanki  maki krupczatki
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła
  • 5 dag smalcu
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1\2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  Mąkę, proszek,oba cukry wsypać do miski. Dodać masło , smalec , żółtka i szybko posiekać do uzyskania kruszonki. Polecam użyć świetnego gadżetu kuchennego - siekaczki - super sprawa. Ciasto wychodzi bardzo kruche gdyż nie ma styczności z ciepłem rąk.  1\2 kruszonki wysypujemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wysypujemy na kruszonkę wiśnie , które posypujemy wiórkami kokosowymi. W misie miksera ubijamy białka. Gdy będą sztywne porcjami dosypujemy cukier. Gdy ten się rozpuści wsypujemy budynie i mieszamy rózgą. Pianę białkowo - budyniową wykładamy na wiśnie , a na wierzch wysypujemy drugą część kruszonki.Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni - pieczemy 50 minut.
Prześlij komentarz