Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 10 sierpnia 2017

Sałatka brokułowo - kalafiorowa



Sałatka która może zastąpić obiad. Szczególnie w te upalne dni. Przetestowałam do niej dwa rodzaje sosu. Zdecydowanie przypadł nam do gustu ten o nucie czosnkowej. Jednakże podaje przepis na oba,sami dokonacie wyboru. Przepis pochodzi z magazynu MOJE GOTOWANIE

  • 1\4 kalafiora podzielonego na małe rózyczki
  • 1\4 brokuła podzielonego na małe różyczki
  • młoda marchew
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 1\4 puszki kukurydzy 
  • mała cebulka 
  • 3 jajka na twardo
    SOS I
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  SOS II
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego 
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy dijon
    Kalafiora,brokuły i marchew pokrojoną w półplasterki blanszujemy we wrzątku. Warzywa powinny pozostać jędrne. Ogórki pokroić w półplasterki,rzodkiewki w plasterki a jajka w ćwiartki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy delikatnie w miseczce,dodajemy kukurydzę. Składniki wybranego sosu łączymy i zalewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła.

 
Prześlij komentarz