Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 września 2016

Słodkie bułeczki ze śliwkami i serem o smaku wanilii




  
   Sezon śliwkowy w pełni. Powidła się smażą , śliwki goszczą wciąż na stole i wypieki też kuszą smakiem i zapachem sadu. Potrzebowałam czegoś na dwa kęsy, czegoś co złapiesz w rękę , szybko spakujesz do woreczka na śniadanie do pracy. I proszę, takie małe niepozorne bułeczki , które smakują tak jakbyś jadł drożdżówkę posmarowaną serkiem , a  na to wyłożył konfiturę śliwkową.
  Ot takie trzy w jednym , spróbujcie . 

     CIASTO 
  • 50 dag mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 15 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 5 żółtek
  • 4 dag drożdży
  • kilka kropli esencji waniliowej
    Drożdże wymieszaj z łyżką cukru,mlekiem oraz łyżką mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut . Mąkę przesiej. Żółtka utrzyj z resztą cukru oraz esencją waniliową. Wlej do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób elastyczne ciasto. Gdy zacznie odchodzić od ręki stopniowo dolewaj roztopione , letnie masło. Odstaw pod przykryciem z folii w ciepłe miejsce na godzinę.
  Wyrośnięte ciasto podziel na 16 kawałków.
 
    SEREK 
  • 25 dag kremowego serka białego 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • kilka kropel wody różanej  ( niekoniecznie )
  • 16 połówek śliwek węgierek
  • jajko do posmarowania bułeczek
  • gruby cukier tzw.rafinada do posypania bułeczek
  Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na coś w rodzaju kółka. Nałóż porcyjkę serka wymieszanego z cukrem i wanilią oraz jedną połówkę śliwki. Zlep ciasto i uformuj bułeczkę kulając ją w dłoniach. Układaj na blaszce w centymetrowych odstępach. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. 
Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp rafinadą. Piecz 20 minut w 180 stopniach.

Prześlij komentarz