Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

piątek, 16 września 2016

Oryginalny turecki sos paprykowy do kebaba




     Przepis na ten sos pochodzi od zaprzyjaźnionego , rodowitego turka , właściciela małej sieci kiosków oferujących min. kebab. Oczywistością jest , że zdradził 3\4 swojego przepisu. Tę brakującą część musiałam ,,dorobić,, swoimi kubkami smakowymi. Miałam do pomocy największego fana kebaba , mojego Piotra , który ten sos uwielbia.
   Polecam zrobić większą ilość smakołyku, gdyż nie tylko świetnie smakuje ze wspomnianym fast foodem lecz doskonale pasuje do kanapek i domowych sosów.
  • 4 kilogramy czerwonej papryki
  • kilogram pomidorów
  • 2 słoiczki przecieru pomidorowego
  • 2 papryczki chilli pozbawione gniazd nasiennych
  •  główka czosnku obrana i przeciśnięta przez praskę
  • 4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżki papryki wędzonej w proszku
  • 3 łyżki octu spirytusowego 10%
  • 1\2 szklanki oleju ryżowego lub palmowego  ( carotino )
  • torebka liści laurowych
  • torebka ziela angielskiego 
   Pomidory sparz i obierz ze skórki , wytnij szypułki. Paprykę umyj i pozbaw ją gniazd nasiennych.
Zmiel wraz z pomidorami i chilli za pomocą maszynki do mielenia. Pulpę paprykowo - pomidorową przełóż do sporego , najlepiej nierdzewnego rondla , i gotuj przez godzinę , aż zacznie znacznie odparowywać z niej woda. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie ( najlepiej zawiąż je w zgrabny pakunek za pomocą gazy ) oraz resztę składników. Gotuj znów przez godzinę od czasu do czasu mieszając by sos się nie przypalił. Wyjmij gazę z liśćmi i zielem. Teraz możesz go zblendować by był bardziej gładki - choć nie jest to konieczne. Gorący sos przelej do małych słoiczków i zakręć. Odwróć do góry dnem by w ten sposób całkowicie wystygł. 
   Jeśli chcesz przechowywać sos dłużej koniecznie musisz poddać go pasteryzacji. 

 
Prześlij komentarz