Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

czwartek, 7 lipca 2016

Forszmak dragomirowski- danie jednogarnkowe




     Polecam pyszną zupę - gulasz - dwa w jednym. Forszmak jest potrawą wpisaną na listę potraw regionalnych w tym wypadku z okolic woj.lubelskiego. Przepis znalazłam w jednym z tysiąca moich czasopism kulinarnych ,  który doczekał się wypróbowania.
   Nie ukrywam , dołożyłam coś od siebie , finał jest jak zwykle udany i smaczny .Z czystym sumieniem polecam na gorącą, proszoną kolację lub rodzinny obiad.
  • kilogram wieprzowiny - u mnie policzki wieprzowe
  • 3 duże marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/4 poszatkowanej główki kapust
  • 4 kiszone ogórki
  • 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego ,passaty lub puszka pomidorów bez skórki
  • 4 spore ziemniaki
  • 1\3 opakowania zacierki lub zacierka zrobiona samodzielnie
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • smalec i mąka  do obsmażenia mięsa 
     Mięso umyj,osusz,odkrój przerosty tłuszczu i pokrój w kostkę. Marchew pokrój w plasterki , cebulę w kostkę, ogórki kiszone w plasterki,ziemniaki w kostkę. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W dużym rondlu rozgrzej łyżkę smalcu. Mięso obtocz w mące i obsmaż na smalcu. Do rumianego dodaj cebulę i czosnek, potem marchewki . Wszystko zalej taką ilością wody by przykryła mięso. Jeśli używasz pomidorów w puszcze dodaj je teraz. Dopraw solą,pieprzem i papryką. Dorzuć liście i ziele angielskie. Gotuj pół godziny. Teraz dodaj kapustę i ziemniaki.  Gdy składniki będą prawie miękkie dodaj zacierkę i koncentrat pomidorowy.Na koniec dołóż pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Jeśli stwierdzisz, że forszmak jest zbyt gęsty w między czasie możesz dolać wody lub bulionu .Podawaj z ciemnym pieczywem.
Prześlij komentarz