Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 listopada 2015

Hot dogi domowe

   Kolejny domowy fast food i jakże udany. Mięciutkie ciasto,pyszne nadzienie i nieśmiertelna parówka. Po wyjęciu z piekarnika smakują wybornie lecz i odgrzewanym niczego nie brak. Podane z filiżanką barszczyku śmiało mogą stanowić jednodaniowy posiłek

         CIASTO
  • 30 dag mąki tortowej
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 dag drożdży
  • 3\4 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
   Mąkę wsypujemy do miski razem z solą . W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier. Mieszaninę wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Teraz dodajemy olej i wyrabiamy aż zacznie odstawać od dłoni i od miski. Spokojnie,nie trwa to długo ,wystarczy wyrobić je na tyle by składniki się dobrze połączyły . Ciasto dzielimy na 8 kawałków. Odstawiamy na czas przygotowania składników nadzienia.

      DODATKI
  • 8 parówek
  • 8 plastrów sera żółtego
  • duża, bardzo drobno posiekana cebula 
  • pikantny keczup
  • jajo do posmarowania
   Każdy kawałek rozwałkowujemy na kwadratowy placuszek. Smarujemy go keczupem , posypujemy cebulką i kładziemy zawiniętą w serek parówkę.Zawijamy wszystko w rulon i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy hot dog smarujemy roztrzepanym jajem i pieczemy w 180 stopniach 20 minut. Podajemy cieplutkie
       MOJE RADY
  •  zamiast parówek możemy użyć kiełbasek
  • kto nie lubi cebulki może dodać drobno posiekane korniszonki
  • zamiast keczupu proponuję dobry koncentrat pomidorowy lub np.ajvar ( pasta z papryki )
  • w wersji wegetariańskiej farsz może być warzywny
Prześlij komentarz