Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

wtorek, 28 lipca 2015

Gofrowe zoo

Nasza córka dostała nowe sprzęcicho z gatunku małe agd. Gofrownica okazała się strzałem w dziesiątkę. Mmmmm gofry wyszły super,w środku mięciutkie na zewnątrz apetycznie chrupkie



  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 1\3 szklanki mleka
  • 1\2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1\2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie ciasto podobne do naleśnikowego.Odstawić na 15 minut. Smażyć gofry do zrumienienia

MOJE RADY
  •  olej można zastąpić roztopionym masłem,nigdy margaryną
  • zamiast ekstraktu można wziąć po prostu cukier wanilinowy
  • wariacje to : dodatek startej skórki pomarańczy lub cytryny ,łyżeczka kakao, dodatek cynamonu lub kardamonu
  • nasza gofrownica nie wymaga smarowania tłuszczem jeśli wasza musi być smarowana użyjcie oleju rzepakowego
  • polecam mąkę orkiszową dla odchudzonej wersji gofrów

Prześlij komentarz