Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

środa, 22 lipca 2015

Żeberka w keczupie



  • 1,5 kg mięsnych żeberek
  • 1\2 szklanki pikantnego keczupu dobrej jakości
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • chili w proszku
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
Żeberka myjemy,dokładnie osuszamy i kroimy w kawałki ( dwie kostki na porcję ). Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy ze składnikami marynaty. Mięsko wkładamy do dużego worka,wlewamy marynatę. Worek zamykamy i wrzucamy do lodówki na 3 godzinki. Po tym czasie blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia,układamy mięsiwo i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni .Pieczemy około 2 godzin,od czasu do czasu obracając porcje mięsa
  
MOJE RADY
  •  sos sojowy zawsze możecie zastąpić przyprawą w płynie typu maggi
  • jeśli ocet balsamiczny to tylko z Modeny
  • pisząc ostra musztarda zazwyczaj używam dijon lub rosyjskiej,mają bardzo zdecydowany smak
  • chili dodajcie tyle ile lubicie ostrości w potrawie
  • niska temperatura pieczenia i dłuższy czas nie wysusza mięsa na wiór
  • marynowanie w worku jest wygodniejsze,marynata dochodzi gdzie trzeba,lodówka nie przechodzi zapachami i zajmuje mniej miejsca
Prześlij komentarz