Łączna liczba wyświetleń

Szukaj na tym blogu

niedziela, 15 lipca 2018

Francuskie magdalenki


 Żeby je zrobić potrzebowałam niestety okazji. Zawsze jakoś było mi nie po drodze. Teraz wiem co nas ominęło. Okazja była więc powstało to cudo. W całej kuchni roznosił się cudowny aromat cytryny co sprawiło, że ich pieczenie było mega szybkie.

  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Do misy miksera wbijamy jajka,wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. w międzyczasie roztapiamy masło i studzimy. Zmniejszamy obroty i po łyżce dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlewamy masło i dodajemy startą skórkę.Ciasto odstawiamy do lodówki na 20-60 minut. Foremkę na magdalenki bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i nakładamy masę tylko do połowy wysokości foremki. Wstawiamy do gorącego piekarnika (210 stopni ) na mniej więcej 10 minut. Magdalenki pieką się szybko , więc gdy tylko zbrązowieją brzegi wyjmujemy je. W ten sam sposób pieczemy pozostałe ciastka za każdym razem chowając ciasto do lodówki.
  Jeszcze gorące osypujemy cukrem pudrem.













Prześlij komentarz