wtorek, 15 sierpnia 2017

Galaretka pełna rozmaitości



   Bardzo, ale to bardzo miałam ochotę na ,,coś innego,, niż zwyczajna kanapka. Otwierając lodówkę znalazłam wszystko co pasowało mi do sałatki i,,,galarety. Smakuje fantastycznie , a co więcej można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Lekka i smaczna.
  • kilka różyczek kalafiora i brokułów 
  • marchew pokrojona w półplasterki
  • 1\2 puszki groszku
  • 1\2 puszki kukurydzy
  • 15 dag szynki konserwowej 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1\2 zielonej papryki
  • 1\2 bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 łyżeczki żelatyny ( bez gotowania )
  • odrobina octu winnego
  • pieprz,sól
  Kalafior  , brokuł i marchew blanszujemy w osolonym wrzątku do momentu aż zmiękną lecz pozostaną jędrne. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę , jajka w plasterki. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Bulion doprawiamy pieprzem i octem winnym gdyż galaretka powinna mieć wyrazisty smak. Całość studzimy do temperatury pokojowej. Teraz wrzucamy do buliony wszystkie składniki z wyjątkiem jajek. Te układamy na dnie formy w której będzie zastygała galaretka. Zalewamy jajka mieszaniną i odstawiamy do stężenia. By łatwiej wyjąc galaretę z formy użyjmy formy silikonowej lub zwykłą keksówkę wyłóżmy folią spożywczą. Doskonale smakuje z prostym sosem czosnkowym ( jogurt grecki + sól+pieprz +rozgniecione ząbki czosnku +posiekany koperek ) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią