wtorek, 15 sierpnia 2017

Galaretka pełna rozmaitości



   Bardzo, ale to bardzo miałam ochotę na ,,coś innego,, niż zwyczajna kanapka. Otwierając lodówkę znalazłam wszystko co pasowało mi do sałatki i,,,galarety. Smakuje fantastycznie , a co więcej można jeść ją bez wyrzutów sumienia. Lekka i smaczna.
  • kilka różyczek kalafiora i brokułów 
  • marchew pokrojona w półplasterki
  • 1\2 puszki groszku
  • 1\2 puszki kukurydzy
  • 15 dag szynki konserwowej 
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1\2 zielonej papryki
  • 1\2 bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 łyżeczki żelatyny ( bez gotowania )
  • odrobina octu winnego
  • pieprz,sól
  Kalafior  , brokuł i marchew blanszujemy w osolonym wrzątku do momentu aż zmiękną lecz pozostaną jędrne. Paprykę i szynkę kroimy w kosteczkę , jajka w plasterki. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę. Bulion doprawiamy pieprzem i octem winnym gdyż galaretka powinna mieć wyrazisty smak. Całość studzimy do temperatury pokojowej. Teraz wrzucamy do buliony wszystkie składniki z wyjątkiem jajek. Te układamy na dnie formy w której będzie zastygała galaretka. Zalewamy jajka mieszaniną i odstawiamy do stężenia. By łatwiej wyjąc galaretę z formy użyjmy formy silikonowej lub zwykłą keksówkę wyłóżmy folią spożywczą. Doskonale smakuje z prostym sosem czosnkowym ( jogurt grecki + sól+pieprz +rozgniecione ząbki czosnku +posiekany koperek ) 





czwartek, 10 sierpnia 2017

Sałatka brokułowo - kalafiorowa



Sałatka która może zastąpić obiad. Szczególnie w te upalne dni. Przetestowałam do niej dwa rodzaje sosu. Zdecydowanie przypadł nam do gustu ten o nucie czosnkowej. Jednakże podaje przepis na oba,sami dokonacie wyboru. Przepis pochodzi z magazynu MOJE GOTOWANIE

  • 1\4 kalafiora podzielonego na małe rózyczki
  • 1\4 brokuła podzielonego na małe różyczki
  • młoda marchew
  • 2 ogórki gruntowe
  • 6 rzodkiewek
  • 1\4 puszki kukurydzy 
  • mała cebulka 
  • 3 jajka na twardo
    SOS I
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy dijon
  SOS II
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka octu winnego 
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka musztardy dijon
    Kalafiora,brokuły i marchew pokrojoną w półplasterki blanszujemy we wrzątku. Warzywa powinny pozostać jędrne. Ogórki pokroić w półplasterki,rzodkiewki w plasterki a jajka w ćwiartki. Cebulkę siekamy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy delikatnie w miseczce,dodajemy kukurydzę. Składniki wybranego sosu łączymy i zalewamy sałatkę. Wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła.

 

środa, 9 sierpnia 2017

Kefirowe ciasto ze śliwkami


  Sezon śliwkowy rozpoczęty. Dziś ciasto. Puszyste,bardzo miękkie i aromatyczne. Dodatkowy atut, bardzo tanie.Przepis zaczerpnięty z magazynu KUCHNIA.

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka kefiru lub maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny plus sok
  • kilogram śliwek
  • cukier puder
   Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy porcjami cukier i ubijamy aż nie będzie ,,trzeszczał,,pod widełkami. Łączymy pianę z żółtkami ,chwilę ubijamy.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie wlewamy kefir i olej. Masę łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy wszystko za pomocą rózgi. Na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny. Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Na ciście układamy połówki śliwek skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.