niedziela, 15 lipca 2018

Francuskie magdalenki


 Żeby je zrobić potrzebowałam niestety okazji. Zawsze jakoś było mi nie po drodze. Teraz wiem co nas ominęło. Okazja była więc powstało to cudo. W całej kuchni roznosił się cudowny aromat cytryny co sprawiło, że ich pieczenie było mega szybkie.

  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 12,5 dag masła
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Do misy miksera wbijamy jajka,wsypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. w międzyczasie roztapiamy masło i studzimy. Zmniejszamy obroty i po łyżce dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Wlewamy masło i dodajemy startą skórkę.Ciasto odstawiamy do lodówki na 20-60 minut. Foremkę na magdalenki bardzo dokładnie smarujemy tłuszczem i nakładamy masę tylko do połowy wysokości foremki. Wstawiamy do gorącego piekarnika (210 stopni ) na mniej więcej 10 minut. Magdalenki pieką się szybko , więc gdy tylko zbrązowieją brzegi wyjmujemy je. W ten sam sposób pieczemy pozostałe ciastka za każdym razem chowając ciasto do lodówki.
  Jeszcze gorące osypujemy cukrem pudrem.